Kategorija:

PalVital FLEX 50 kaps.

24,50 

Naravni dodatek k prehrani za naše hišne ljubljenčke za podporo sklepom in mišicam. Težave s sklepi in gibanjem so pogost pojav pri psih in mačkah, öe posebej takrat, ko vstopijo v seniorska leta. Zato smo za njih, skrbno in na znanstveno dokazani podlagi razvili nov izdelek v liniji PalVital – FLEX 50 kapsul.

Opis

Zakaj PalVital FLEX?

Veselje do gibanja je naravna danost naših zvestih ljubljenčkov. Gibanje, raziskovanje, vohljanje in igra jih naredi srečne.

Naravni dodatek k prehrani za naše hišne ljubljenčke za podporo sklepom in mišicam. Težave s sklepi in gibanjem so pogost pojav pri psih in mačkah, öe posebej takrat, ko vstopijo v seniorska leta. Zato smo za njih, skrbno in na znanstveno dokazani podlagi razvili nov izdelek v liniji PalVital – FLEX 50 kapsul.

Preberi podrobnosti s klikom tukaj:

Glukozamin, hondroitin sulfat in bosvelija – dobra naveza za zdravo gibanje

Sklepni hrustanec je izredno dovršena telesna struktura, sestavljajo ga hrustančne celice (hondrociti) ter medceličnina ali hrustančni matriks. Eno izmed osrednjih vlog pri zaščiti sklepnega hrustanca nosijo proteoglikani. To so velike enote, v katere se povezujejo velike molekule hialuronske kisline, nanjo pa so vezani glikozaminoglikani ( hondroitin sulfat ter keratan sulfat). Celoten kompleks ima razvejano (ščetinasto) strukturo. V hrustančnem matriksu tvori nekakšno mrežo v katero se vpletajo kolagena vlakna. Osrednji akter celotne strukture je glukozamin, saj ima odločilno vlogo pri sintezi hialuronske kisline ter glikozaminoglikanov. (Millis in Levine, 2014; Jerosch, 2011)

Kako kronična obolenja sklepov vplivajo na sklepni hrustanec:

Eden glavnih vzrokov šepanja pri psih so kronična degenerativna obolenja sklepov (osteoartritis) in hrbtenice (spondiloza) (Reichling 2004, Verruijt, 2008). Pojavljajo se pri psih različnih starosti vendar se bolj izraža pri starejših psih in pri določenih pasmah psov.  Obolenja sklepov in hrbtenice se pojavljajo tudi pri mačkah, pri katerih pa lastniki običajno težje opazijo, da gre za bolečine v sklepih in pogosto težavno gibanje pripisujejo zgolj starosti. (Verruijt, 2008). Osteoartritis pri psih se pojavlja pri različnih starostih, bolj dovzetni pa so starejši psi (Reichling, 2004). Tudi debelost lahko pripomore k razvoju osteoartritisa (Millis in Levine, 2014), lahko pa se razvije sekundarno, kot posledica komolčne ali kolčne displazije, osteohondroze ali travme (Reichling, 2004).

 

Kaj so to hondroprotektivi:

Hondroprotektivi, med katere sodita tudi glukozamin in hondroitin sulfat, so pomembne osnovne komponente hrustanca in sklepne tekočine. Telo jih lahko tvori samo, lahko pa jih vnašamo tudi s prehrano (Jerosch, 2011). So snovi, za katere se domneva, da upočasnijo ali spremenijo napredovanje osteoartritisa. Pozitivno vplivajo na tvorbo hrustančnega matriksa, sintezo hialuronske kisline na sinovialni membrani (sklepni ovojnici) ter zavirajo razgradnjo hrustanca pri osteoartritisu. (Millis in Levine, 2014).

Glukozamin je sestavni del glukzaminoglikanov, gradnikov hrustančnega matriksa in sklepne tekočine.(Bruyere, 2016). Je osnovni substrat za izgradnjo in oblikovanje glikozaminoglikanov in hialuronske kisline, ki so potrebni za tvorbo proteoglikanov, osnovnih elementov hrustančnega matriksa (Kelly, 1998). Rezultati raziskav kažejo, da dodajanje glukozamina izzove različne pozitivne učinke na obolele sklepe. Učinki so povezani predvsem z vplivi na vnetne procese, zmanjšanjem degeneracije ter upočasnitvijo napredovanja bolezni (Bruyere, 2016). Po zaužitju glukozamin najprej prehaja v jetra (Kelly, 1998), nato pa v plazmo in sklepno tekočino (Laverty, 2005). Podobno se dogaja tudi s hondroitin sulfatom.

Učinki glukozamina in hondroitina na sklepe:

Glukozamin zavira procese razgradnje sklepnega hrustanca bodisi da vpliva neposredno na presnovo hrustančnih molekul bodisi da vpliva na vnetne procese. Evropska zveza za boj proti revmatizmu (European League Against Rheumatism) je uporabo glukozamina in hondroitina pri osteoartritisu kolena pri ljudeh ocenila kot zelo dobro. V kliničnih raziskavah opravljenih na ljudeh z osteoartritisom kolena, so ugotovili, da glukozamin in hondroitin zmanjšata bolečino, izboljšata gibljivost in funkcijo sklepa ter upočasnita napredovanje osteoartritisa (Jerosch, 2011).

Glukozamin in hondroitin sulfat spodbujata tudi tvorbo kolagena v tetivah, vezeh in sklepnem hrustancu. Tako lahko služita tudi kot terapevtsko dopolnilo pri različnih poškodbah sklepov (Lippiello, 2006).

Bosvelija in bosvelična kislina

Bosvelija je srednjeraslo drevo, ki raste v suhih pogorjih Indije, severne Afrike in bližnjega vzhoda. Iz drevesne skorje se pridobiva posebna smola, ki se v ljudski medicini tradiconalno uporablja za zdravljenje različnih kroničnih vnetnih bolezni.  Že stari zapisi ajurvedske medicine opisujejo antirevmatične učinke smole bosvelije, tovrstne učinke pa so z analizo sestavin potrdili tudi novodobni znanstveniki. Bosvelija oziroma smola drevesnega lubja bosvelije vsebuje bosvelično kislino, ki naj bi bila najbolj odgovorna za protivnetno delovanje smole po zaužitju. V različnih raziskavah na živalih in ljudeh je bilo ugotovljeno, da bosvelija pozitivno vpliva na artritis ter zmanjšala bolečino in funkcijo sklepa (Siddiqui, 2011).

Preberi še več podrobnosti s klikom tukaj: