KUŽNI KAŠELJ PSOV

Špela Suhač, dr. vet. med.

Kužni kašelj (infekciozni traheobronhitis) je splošno ime za kompleks obolenj zgornjih dihalnih poti pri psih. Povzročitelji so lahko virusi in/ali bakterije, ki prizadenejo sluznico dihal. Večinoma je bolezen blaga in jo žival preboli v 1 do 3 tednih. Predvsem pri mladičih ter oslabljenih odraslih in starejših psih pa se bolezen lahko razvije v hudo pljučnico ali kronični bronhitis. Zato je ob vsakem kašlju potrebna previdnost.

Povzročitelji

Bolezen lahko povzročijo različni virusi in bakterije. Najpogosteje se pri sindromu kužnega kašlja pojavljata bakterija Bordetella bronchiseptica in virus pasje parainfluence. Lahko pa so vključeni tudi drugi virusi in bakterije.

Značilnost bolezni je, da je izredno nalezljiva. Prenaša se s kašljem oziroma izdihanim zrakom obolele živali preko neposrednega kontakta z zdravo živaljo ali pa se zdrava žival naleze preko kontaminiranih površin (posode za vodo, hrano, igrače). Klinični znaki bolezni se običajno pojavijo v 5-10 dneh po okužbi. Najhujši simptomi običajno izginejo v prvih 5 dneh po izbruhu, kašelj pa lahko vztraja še 2-3 tedne po pojavu prvih kliničnih znakov. Najhujši napadi kašlja se v prvih dneh običajno pojavljajo ponoči.

Žival virus izloča še 1 teden po prenehanju kliničnih znakov v primeru, da bolezen spremlja bakterija Bordetella bronchiseptica, pa se okužba lahko širi še 6 tednov po ozdravitvi. 

Tipični simptomi

 • Napadi krčevitega, suhega kašlja.
 • Zgleda kakor da se žival davi, oziroma kot bi se ji nekaj zataknilo v grlu.
 • Bruhanje sline in celo hrane, če se kašelj pojavi po obroku.
 • Občutljivost sapnika na blag pritisk, ki se takoj izrazi z napadom kašlja.

Ostali simptomi

 • Pojav vodenega izcedka iz nosu.
 • Vnetje očesnih veznic.

Pri blagem poteku splošno počutje ni prizadeto, kuža ima apetit in je živahen. Hujši potek obolenja in komplikacije z drugimi povzročitelji pa spremljajo hujši klinični znaki:

 • Vročina,
 • gnojni izcedek iz nosu, 
 • moker kašelj, 
 • oteženo dihanje, 
 • nezainteresiranost, 
 • slabo počutje,  
 • neješčnost. 

Stres, še posebej kot posledica slabe prehrane in škodljivih vplivov okolja lahko pripomore k ponovnemu izbruhu med okrevanjem. 

Kaj storiti če začne naš kuža kašljati

Ker se kašelj lahko razvije v resno in nevarno obolenje dihal je potrebna previdnost in skrbno opazovanje našega štirinožca. Najbolje je, da se za postavitev pravilne diagnoze in ukrepov glede zdravljenja obrnete na izbranega veterinarja, ki bo pregledal dihala, preveril temperaturo in opravil druge potrebne preiskave ter določil ustrezno terapijo.

Večinoma veterinarji pri blagem kužnem kašlju poleg ostalih ukrepov svetujejo dodajanje ustreznih vitaminov in drugih naravnih snovi, ki podpirajo delovanje imunskega sistema. To so na primer vitamin C, cink, ginseng ter beta-glukani iz kvasovk. Takšna dopolnilna hrana za hišne živali je primerna tudi, ko bolezen pri vašem ljubljenčku še ni izbruhnila. Okrepljen imunski sistem namreč skrbi da se v telesu ob stiku z virusi lažje in hitreje ponovno vzpostavi ravnovesje, ki je neposredno povezano z zdravjem.

Med izdelki PalVital je za obdobja, ko razsaja kužni kašelj in druga virusna obolenja, najbolj primeren IMM-STRONG. Vsebuje namreč predvsem hranila (beta glukani, vitamin C, ginseng, cink itd.), ki so potrebna za dobro delovanje obrambnih mehanizmov v telesu naših štirinožcev.

ZanimivostNauk o energiji starodavne kitajske medicine uči, da jesen vpliva na element kovine, ki zajema meridiana pljuč in debelega črevesa. Zato ni čudno, da so izbruhi kužnega kašlja tako pogosti ravno v tem obdobju.