ProIMMUN

shutterstock_78109708

 

ProIMMUN je aktivna sestavina živilskih izdelkov in prehranskih dopolnil. Uporablja se pri proizvodnji živilskih izdelkov in prehranih dopolnil vseh oblik (tablete, kapsule, sašeji, sirupi in pastile).

ProIMMUN so netopne vlaknine iz celičnih sten kvasovk z visoko koncentracijo β-glukanov. Sestavljene so iz dolgih linearnih verig beta-(1 ,3) glukana, na katere so z beta-(1 ,6) glikozidno vezjo vezane krajše enote beta-(1 ,3) glukana.

Znana je vloga β-glukanov iz kvasa pri podpori imunskega sistema. V tankem črevesju se vežejo na makrofage, po razgradnji pa se fragmenti glukana vežejo na nevtrofilni granulocit in ga aktivirajo, kar omogoča hitrejši imunski odziv.
V nasprotju z nekaterimi drugimi učinkovinami beta-(1,3)-(1,6)-glukani iz kvasovk spodbujajo delovanje imunskega sistema a ga ne preobremenjujejo.

 

Čemu je namenjen ProIMMUN?

ProIMMUN se uporablja pri proizvodnji živilskih izdelkov in prehranskih dopolnil vseh oblik (tablete, kapsule, sašeji, sirupi in pastile).

Za zaščito našega organizma skrbi imunski sistem. Če smo zdravi in če vse v telesu deluje uravnovešeno, se imunski sistem dobro odziva na morebitne zunanje škodljive dejavnike in tudi skrbi, da se iz telesa odstranjujejo odpadne snovi. Zaradi različnih vplivov, kot so stres, okoljski dejavniki (onesnaženje, hrup, vremenske spremembe), naporni treningi, kronične bolezni, nekatera dolgotrajna zdravljenja in staranje se imunski sistem lahko začne slabše odzivati na škodljive mikrobe, takrat postanemo bolj dovzetni za infekcije.

Vloga imunskega sistema je obramba pred virusi, bakterijami, ostalimi mikrobi ter čiščenje odpadnih produktov in telesu lastnih poškodovanih ali okuženih celic. Ravno zaradi te pomembne obrambne naloge je imunski sistem, kakor vsak drug organski sistem zelo pomemben za ohranjanje ravnovesja v telesu ter preprečevanja različnih virusnih in drugih infekcij.

 

Kako deluje imunski sistem?

Nam najbolj poznani elementi imunskega sistema so  bele krvničke (limfociti), celice ki krožijo po krvi in po limfi, ter protitelesa. Obstajajo pa tudi druge celice (npr. celice požiralke, dendritske celice, celice ubijalke) in molekule (npr. citokini) Vsi ti elementi imunskega sistema na različne načine prepoznajo tujek v telesu (npr. virus) in ga odstranijo. Pri tem procesu nastajajo prosti radikali, ki so škodljivi za telo, poleg tega celice imunskega sistema za ta proces potrebujejo energijo ter različne hranljive snovi (vitamini, antioksidanti, aminokisline…) in v zadnejm obdobju vse bolj uveljavljeni β-glukani.

 

Zakaj ProIMMUN?

β-glukani so naravni polisaharidi, ki se nahajajo v celični steni kvasovk in bakterij, najdemo pa jih tudi v gobah, žitaricah in morskih algah. Gre za linearno molekulo, ki jo sestavljajo glukozne enote med seboj povezane z 1-3 vezmi. Osnovna veriga pa je preko 1-6 ali 1-4 vezi razvejana z oligosaharidnimi stranskimi verigami.

 

Biološka aktivnost in uporaba β-glukanov

β-glukani so modifikatorji biološkega odziva z imunomodulatornim delovanjem. Splošno imunomodulatorji delujejo kot imunostimulanti in imunosupresanti, β-glukani pa imajo le imunostimulativni učinek. Ta učinek je bil potrjen s študijami na različnih živalskih vrstah kot tudi na ljudeh. Ko pride telo v stik z mikroorganizmom (bakterija, gliva, virus, parazit) se aktivira prirojeni imunski sistem. Ta prepozna mikroorganizem preko receptorjev PRR, ki se nahajajo na makrofagih, dendritičnih celicah, nevtrofilcih in naravnih celicah ubijalkah. Ligandi za te receptorje so visoko ohranjene strukture mikroorganizmov, ki se imenujejo PAMP. β-glukani imajo vlogo PAMP-a, receptorji PRR pa so TLR-2, dektin-1 in CR3. Aktivacija receptorjev TLR-2 in dektin-1 poveča izločanje citokinov IL-2, IL-6, IL-10, IL-12 , IL-23 in TNF-α, ki so del pridobljenega imunskega sistema. Ti citokini aktivirajo B-celice, ki so odgovorne za humoralni imunski odziv ali pa aktivirajo receptorje CR3 na naravnih celicah ubijalkah, ki povzročijo lizo tarčnih celic. β-glukani z vezavo na receptorje CR3 na nevtrofilcih pa povzročijo fagocitozo tarčnih celic. β-glukani, še posebej tisti, izolirani iz kvasovk, tako odstranjujejo povzročitelja bolezni (bakterija, virus, gliva, parazit) in lajšajo simptome okužb zgornjega respiratornega trakta ter izboljšajo splošno počutje.

 

Kako do dodatnih študij in dokumentacije?

Pokličite nas, z veseljem vam bomo poslali dokumentacijo, številne študije, s katerimi je dokazan ugodni učinek na imunski sistem in vzorce.

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com