ACEROLA

UVOD:

Acerola je eden najpomembnejših naravnih virov vitamina C, bogata pa je tudi z karotenoidi in vlaknino ter številnimi drugimi bioaktivnimi snovmi. Vsebuje tudi vitamine B, tiamin, riboflavin, niacin, beljakovine in mineralne soli (železo, kalcij, fosfor). Ekstrakti acerole se zaradi visoke vsebnosti antioksidantov uporabljajo v preventivi s starostjo povezanih obolenj, npr preprečevanju razvoja raka.

Asset 2@4x-100

SPLOŠNE INFORMACIJE:

Acerola (lat. Malpighia glabra) je vrsta drevesa iz družine malpigijevk. Uspeva v tropskem in subtropskem podnebju Severne, Srednje in Južne Amerike ter v Indiji. Zimzeleno drevo z zraste od 3-5 metrov visoko. Ima gosto in bodičasto krošnjo s svetlo do temno zelenimi listi. Živordeči sadeži acerole so premera dolžine 1,5-2 cm in so sočnega, sladko-kislega okusa.. Sadeži acerole vsebujejo veliko vitamina C (1,677 mg/100g). Sadeži Acerole in njen sok se uporabljajo v prehranskih dopolnilih ali za obogatitev drugih sokov in prehrambenih izdelkov. 180 ml kozarec svežega acerolnega soka lahko vsebuje toliko vitamina C kot 14 litrov pomarančnega soka. Povprečno vsebuje sadež 1500 mg vitamina C na 100 g sveže teže. Zanimivo pa je, nezrel zelen sadež vsebuje dvakrat več vitamina C kot zrel rdeč sadež. Z zorenjem se količina vitamina C torej izgublja, vendar pa hkrati nastajajo flavonoidi, ki imajo antioksidativne lastnosti. V tropskih krajih acerola ponavadi obrodi do trikrat letno, v bolj zmernem podnebnem pasu pa enkrat do dvakrat letno.

 

PREHRANSKI PROFIL IN KORISTI:

/100g % PDV
Energijska vrednost 32 Kcal 1.5%
Ogljikovihidrati 7.69 g 6%
Beljakovine 0.40 g <1%
Maščobe 0.30 g 1.5%
Holesterol 0 mg 0%
Surove vlaknine 1.1 g 2.5%
Vitamini
Folat 14 µg 3.5%
Vitamin B3 0.400 mg 2.5%
Pantotenska kislina 0.309 mg 6%
VitaminB6 0.009 mg <1%
Riboflavin 0.060 mg 4.5%
Vitamin A 767 IU 26%
Vitamin C 1677.6 mg 1864%
Minerali
Natrij 7 mg 0.5%
Kalij 146 mg 3%
Kalcij 12 mg 1.2%
Baker 0.086 mg 9%
Železo 0.20 mg 2.5%
Magnezij 18 mg 4.5%
Fosfor 11 mg 1.5%
Selen 0.6 µg 1%
Cink 0.10 mg 1%

 

  • Naravni vir vitamina C
  • Antioksidant
  • Krepi delovanje imunskega sistema
  • Preprečuje utrujenost in izčrpanost
  • Protivnetni, protitumorski in protivirusni učinki flavonoidov
  • Izboljšuje absorpcijo železa
  • Ključen pri tvorbi kolagena.
  • Pospešuje celjenje ran

 

 

Viri:

http://www.nutrition-and-you.com/acerola.html

http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1808/2

de Assis, S., A., et al. 2008. Acerola: importance, culture conditions, production and biochemical aspects. Fruits, 63: 93-101. DOI: 10.1051/fruits:2007051 de Assis, S., A., et al. 2009. Antioxidant activity, ascorbic acid and total phenol of exotic fruits occurring in Brazil. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60(5): 439-448.

Motohashi, N., et al. 2004. Biological activity of barbados cherry (acerola fruits, fruit of Malpighia emarginata DC) extracts and fractions. Phytotherapy Research, 18(3): 212-223.

Visentainer, J.V., et al. 1997. Physico-chemical characterization of acerola (Malpighia glabra L.) produced in Mainga, Parana State, Brazil. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 47(1): 70-72.

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com